torsdag 27 november 2014

Överraskning nr 1


Det är inte första gången jag stickar en provlapp, men det är definitivt debut att göra det så här noga. Brukar nöja mig med att antal maskor och varvtal i stort sett stämmer och börja sticka plagget. Otålig att få komma igång.
Den här gången mäter jag efter konstens alla regler och ser att stickfastheten inte stämmer riktigt med vad som står på banderollen. Ska jag riva upp och ändra stickstorlek? Njaa, det är ju hyfsat nära och med Dödergöks kloka ord i huvudet om att det viktiga är att provlappen känns smidig och fin - inte att min stickfasthet är samma som står på banderollen.

Men så ser jag Dödergöks fina provlappar. En sådan vill jag också göra! Kanske kan den bli en ficka, fast jag inte alls hade tänkt mig en sådan på min kofta. Men varför inte?
Så jag river upp, använder samma storlek på stickorna och får samma mått som tidigare, det vill säga någon färre maska och något färre varv än banderollens.
För första gången i mitt liv tvättar jag sedan en provlapp och blockar den.

När den torkat mäter jag igen och nu blir jag riktigt överraskad. Plötsligt får fler maskor och varv plats inom 10 cm-gränsen. Faktiskt fler än vad som står på banderollen ( 20 maskor/24 varv).
Mina mått är 21 maskor/28 varv. Är nu lite rädd att stickningen krympt i tvätten, men jag tvättade i ljummet vatten och den känns fortfarande smidig och fin. Kanske är det sånt som kan hända efter tvätt? Hoppas det!

2 kommentarer:

 1. Intressant att inse hur mycket jag repat upp för att det inte stämt, tänk vilken tid jag hade sparat om jag gjort provlappar !! Blir spännande att se råden om hur man gör förkortade varv för att fixa att bakstycket blir högre, det har jag testat och repat upp flera gånger :-) Kul det har med att följa hur andra gör. Vilka bloggar följer du? Kram/ Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt inspirerande att läsa om hur de andra får till det. Följer ingen särskild, utan tittar in lite här och där. Hittade bl a en vansinnigt fin koftmodell hos Garnfröken. En sån får det bli efter det här.
   Förkortade varv har jag läst om, men aldrig provat. Svårt alltså, hmm... Tur att här finns hjälp. Tycker det här med kal är en helt fantastisk idé.

   Radera